Sprchovanie so zníženým komfortom

Tajomstvá nehnuteľností

Dátum pridania: 16.9.2024

Tento článok bol s možnosťou verejnej diskusie zverejnený na portáli Nehnuteľnosti.sk

Niektorí developeri ponúkajú pri objednaní bytu/domu možnosť klientskych zmien. Súčasťou bývajú aj úpravy v kúpeľni. Prečo sa nespoliehať na architektov, ktorých vám núti developer, si povieme v dnešnom článku.


S logicky navrhnutými a veľmi pekne vyhotovenými klientskymi zmenami sme sa stretli počas našich inšpekcií mnohokrát. Mať možnosť prispôsobiť si interiér podľa vlastných predstáv je veľká výhoda pri kúpe bytu/domu tzv. z papiera. Lenže realitná prax nie je iba o pekných príbehoch. O problémoch s hygienickým zázemím sme už písali viackrát. Upozorňovali sme na nesprávne riešenia vzduchotechniky, remeselné šlendriánstvo aj plesne. Čo všetko sa môže stať na záchode, ste si aspoň v krátkosti mohli vypočuť v jednom z podcastov. Dnes sa zameriame na sprchovanie v novostavbách.

Architekti a plánovači klientskych zmien
Ponuka na vylepšenie kúpeľne formou klientskej zmeny znie lákavo. Lepšie batérie, krajšie obklady či dispozičné vylepšenia zvyknú dávať zmysel. Zmeny zakresľujú do zmluvnej dokumentácie architekti, ktorých platia developeri (z peňazí kupujúcich). Bohužiaľ, často ide o kresličov so slabými skúsenosťami z praxe na stavbách, ktorí neupozornia kupujúcich na riziká a problémy, ktoré zmena vyvolá. Neuvedomujú si súvislosti a stávajú sa prípady, kedy si za zlé riešenia (prezentované ako vylepšenia) kupujúci dokonca priplatí. Ak si chybu všimne až po prevzatí bytu, veľmi ľahko bude reklamácia zamietnutá, pretože zmena bola vykonaná podľa výslovného priania kupujúceho.

Veľmi nešťastne môžu dopadnúť pokusy o klientske zmeny so zámerom zlepšiť si komfort pri sprchovaní vo vani. Z vizualizácií, ktoré architekti vypracujú, je málokedy zrejmá mierka a často chýbajú rozmerové kóty, napríklad do akej výšky sa má namontovať sprchová hlavová ružica. Realita je potom takáto:


Ani kombinovaná batéria na sprchovanie (vaňová batéria so sprchovou nadstavbou) nemusí znamenať v konečnom dôsledku vylepšenie. Na ďalšom obrázku je situácia, kedy si architektka neuvedomila rozmery takejto batérie. Hadica k ručnej sprche je zalomená, čo znižuje nielen vizuálny efekt, ale najmä životnosť celej sady a proces bežnej údržby vane.


Pri sprchových kútoch sa stretávame s nesprávnym návrhom koncových prvkov. Maximálny objemový prítok vody musí byť vždy menší, ako je schopnosť odvodnenia sprchového kúta cez podlahový žľab za jednotku času. Stáva sa, že si kupujúci priplatia za veľkú hlavovú ružicu, a projektant ponechá v podlahe pôvodný kanalizačný žľab. Ak chcete takúto ružicu adekvátne využiť, po chvíľke sa začne na podlahe hromadiť voda, pretože nestíha odtekať.


Dnes by mal byť samozrejmosťou bezbariérový prístup do sprchového kúta. Na to je potrebné myslieť už pri projektovaní potrubí, najmä kanalizačných pripojení. Žiaľ, nie vždy sa to podarí a vo výsledku je nutnosť vymurovať schodík vo výške aj 14 cm.

Narážanie sprchových dvierok do umývadiel, WC mís, radiátorov a iných predmetov je tiež dôsledkom absencie komplexného uvažovania niektorých architektov a kresličov.


Remeselníci
Nie všetky chyby idú na vrub projekcie. Opačne spádované niky na šampóny, pretekanie vody cez sklenené zásteny, odsávače pár na nesprávnych pozíciách, nedodržané kladačské plány, krivé montáže sprchových batérií a množstvo ďalších tradičných chýb – aj to býva slovenská realita z hľadiska vyhotovenia a remeselnej precíznosti.


Z času na čas natrafíme aj na vážne zlyhania stavebných firiem. Na ďalšej dvojici obrázkov je situácia, kedy zhotoviteľ nesprávne vyhotovil stúpačkovú šachtu, ktorá ukrojila zo zóny sprchového kúta. Priestor naľavo od budúceho kúta je už vyhradený pre umývadlo, podlahový poter s rúrkami podlahového vykurovania sa už tiež bez búrania posunúť nedajú. Šírka zostane necelých 70 cm, čo je veľmi málo. Na našu otázku Prečo? sme dostali suchú odpoveď, že im to nevychádzalo... Tu sa zvykneme opýtať, či sa nehanbia odovzdať takýto výsledok kupujúcemu. Nehanbia, pre niektorých je to štandard...



Sprchová zástena vo vani
Na záver sa podelíme s pohľadom na kúpeľňu, kde by sme si radi dali vysvetliť efektívnosť namontovanej sprchovej zásteny. O probléme zalomeného ostenia kvôli inštalačnej stienke, a ako ho vyriešiť, sme písali ešte v r. 2017. Žiaľ, stretávame sa s ním aj v novostavbách kolaudovaných v r. 2024.


Vadili by tieto „vylepšenia“ aj vám, alebo sa postavíte na stranu architektov a remeselníkov, že oni predsa nemôžu myslieť na všetko?

Aká je alternatíva
Jednou z možností je kúpa holobytu, objednanie služieb naozaj dobrého bytového architekta a dokončenie interiéru overenou stavebnou firmou po prevzatí bytu. Nevýhodou je takmer vždy vyššia cena.

Pre niekoho môže byť priechodný variant, kedy si na každú jednu návštevu u developera, alebo v jeho spriaznenom architektonickom štúdiu, zoberie so sebou skúseného odborníka, ktorý bude klásť správne otázky a skontroluje celý návrh klientskych zmien (toto je vhodné využiť pre celý byt, nielen pre oblasť kúpeľne). Dbať treba aj na správnosť „preklopenia“ týchto zmien do zmluvy (termíny, sankcie, akceptácia odchýlok atď.).

Alternatívou môže byť aj nevyužitie ponuky na klientske zmeny. Je to najlacnejšie a skúsenosti z praxe ukazujú, že v niektorých prípadoch to môže byť aj najlepšie riešenie.


Chcete mať pohodlný prístup k seriálom Stavbárske matiné a Tajomstvá nehnuteľností?

Budeme vám posielať link na čerstvé vydania.
Je to zadarmo, žiadna cenzúra ani obťažujúca reklama vedľa textov.



>> Novší článok: Je vymaľované! Ale ako?
<< Starší článok: A čo keby sme kúpili kaštieľ!

Vyhlásenie o zodpovednosti

Každý článok vychádza zo skutočnej udalosti. Identifikačné údaje a mená boli z dôvodu ochrany pozmenené. Dej príbehu je zjednodušený a upravený tak, aby bol ľahko pochopiteľný pre bežného čitateľa. Za žiadnych okolností nemožno situáciu zovšeobecňovať alebo generalizovať. Rovnako neplatí, že všetky obdobné charakteristiky sa týkajú aj ostatných bytov v danom projekte, prípadne podobných nehnuteľností. Každý príbeh je individuálny a bol zverejnený ako poučenie sa z chýb iných, resp. situácií, ktoré nie vždy bežnému kupujúcemu prídu na myseľ.

Ku každej nehnuteľnosti a jej časti je vždy potrebné pristupovať osobitne. Akékoľvek postupy v oblasti stavebných nedostatkov a sporov je potrebné najprv konzultovať s odborne spôsobilým stavebným inžinierom a následne s registrovaným advokátom.

Autori článku nepreberajú na seba žiadnu zodpovednosť za konanie podľa odporúčaní, ktoré sú v texte uvádzané. Pri každej nehnuteľnosti je potrebné oboznámiť sa so skutkovým stavom, a to najmenej fyzickou obhliadkou, skúmaním príslušnej projektovej dokumentácie a podobne.


Fotogaléria